Servering 1 Kurskod: SEESER51 Poäng: 100
Kursen servering 1 omfattar punkterna 1–3 under rubriken Ämnets syfte. I kursen behandlas grundläggande kunskaper i ämnet.
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Olika serveringssätt, till exempel bufféservering och bordsservering.
- Metoder och tekniker som används vid servering av mat och dryck.
- Hygien och säker livsmedelshantering.
- Planering och organisation vid servering av mat och dryck.
- Redskap och annan utrustning som används vid servering.
- Uppdukningar och bordsdekorationer.
- Servettbrytning och hantering av linne.
- Matsedlar och dryckeslistor.
- Ansvarsfull alkoholservering och alkoholpolitik.
- Gästbemötande och service.
- Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, till exempel diskrimineringslagen, alkohollagen samt hygien- och säkerhetsbestämmelser.
Betyget A | Betyget C | Betyget E |
---|---|---|
Eleven beskriver på ett utvecklat sätt serveringsmetoder, bärtekniker och matsalshantverk. | Eleven beskriver på ett enkelt sätt serveringsmetoder, bärtekniker och matsalshantverk. | Eleven medverkar i att beskriva serveringsmetoder, bärtekniker och matsalshantverk. |
Eleven samtalar om uppdukning och bordsdekorering på ett utvecklat sätt. | Eleven samtalar om uppdukning och bordsdekorering på ett enkelt sätt. | Eleven medverkar i att samtala om uppdukning och bordsdekorering. |
Eleven utför dessutom med gott resultat arbetsmoment i samband med dukning och servering på ett serviceinriktat, hygieniskt samt säkert sätt. | Eleven utför dessutom med tillfredsställande resultat arbetsmoment i samband med dukning och servering på ett serviceinriktat, hygieniskt samt säkert sätt. | Eleven medverkar dessutom i att utföra arbetsmoment i samband med dukning och servering på ett serviceinriktat, hygieniskt samt säkert sätt. |