Måltids- och branschkunskap Kurskod: MADMAL5 Poäng: 200
Kursen måltids- och branschkunskap omfattar punkterna 1–3 under rubriken Ämnets syfte.
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Restaurang- och bageribranschens olika yrkesområden och verksamheter, till exempel matsal, kök och bageri.
- Måltiden som helhetsupplevelse, till exempel rummet, produkten och stämningen.
- Olika smak- och matkulturer.
- Sensoriska metoder. Våra sinnen och deras betydelse för hur vi upplever smak och mat.
- Säker livsmedelshantering. Metoder för hantering av råvaror samt för tillagning, varmhållning, nedkylning, uppvärmning och förvaring av livsmedel.
- God hygienpraxis i samband med livsmedelshantering. Rengöring av lokaler och utrustning samt personlig hygien.
- Metoder, redskap och annan utrustning som används inom respektive verksamhetsområde.
- Service och bemötande.
- Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet.
- Lagar och andra bestämmelser som är tillämpliga inom respektive yrkesområde, till exempel om livsmedel och hygien.
Betyget A | Betyget C | Betyget E |
---|---|---|
Eleven beskriver på ett utvecklat sätt restaurang- och bageribranschens olika verksamheter, produkter samt tjänster. | Eleven beskriver på ett enkelt sätt restaurang- och bageribranschens olika verksamheter, produkter samt tjänster. | Eleven medverkar i att beskriva restaurang- och bageribranschens olika verksamheter, produkter samt tjänster. |
Eleven samtalar på ett utvecklat sätt om måltiden som helhetsupplevelse och om sensoriska metoder. | Eleven samtalar på ett enkelt sätt om måltiden som helhetsupplevelse och om sensoriska metoder. | Eleven medverkar i samtal om måltiden som helhetsupplevelse och om sensoriska metoder. |
Eleven utför också med gott resultat arbetsmoment inom branschens olika yrkesområden på ett hygieniskt, säkert och serviceinriktat sätt. | Eleven utför också med tillfredsställande resultat arbetsmoment inom branschens olika yrkesområden på ett hygieniskt, säkert och serviceinriktat sätt. | Eleven medverkar också i att utföra arbetsmoment inom branschens olika yrkesområden på ett hygieniskt, säkert och serviceinriktat sätt. |