Bageri- och konditorikunskap Kurskod: BAEBAG5 Poäng: 100
Kursen bageri- och konditorikunskap omfattar punkterna 1–3 under rubriken Ämnets syfte. I kursen behandlas grundläggande kunskaper i ämnet.
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Verksamheter och produkter inom bageri och konditori.
- Råvaror och råvaruhantering samt råvarornas betydelse för slutprodukten.
- Metoder, redskap och annan utrustning som används vid tillverkning av bröd, bakverk och konditorivaror.
- Recept.
- Tillverkning av bröd, bakverk och konditorivaror.
- Hantering av den färdiga produkten, till exempel paketering, märkning och förvaring.
- Rengöring, hygien och dagliga hygienrutiner, till exempel rengöring av maskiner och arbetsbord.
- Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet.
- Lagar och andra bestämmelser som gäller inom området, till exempel livsmedelslagen och EU-bestämmelser.
Betyget A | Betyget C | Betyget E |
---|---|---|
Eleven beskriver på ett utvecklat sätt produkter, råvaror, metoder och utrustning inom konditori och bageri. | Eleven beskriver på ett enkelt sätt produkter, råvaror, metoder och utrustning inom konditori och bageri. | Eleven medverkar i att beskriva produkter, råvaror, metoder och utrustning inom konditori och bageri. |
Eleven följer också recept samt väljer råvaror, metoder och utrustning med säkerhet. | Eleven följer också recept samt väljer råvaror, metoder och utrustning med viss säkerhet. | Eleven medverkar också i att följa recept samt välja råvaror, metoder och utrustning. |
Eleven utför med gott resultat arbetsmoment inom bageri- och konditoriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt samt säkert sätt. | Eleven utför med tillfredsställande resultat arbetsmoment inom bageri- och konditoriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt samt säkert sätt. | Eleven medverkar i att utföra arbetsmoment inom bageri- och konditoriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt samt säkert sätt. |