Matlagning 2 Kurskod: MAGMAT52 Poäng: 100
Kursen matlagning 2 omfattar punkterna 1–3 under rubriken Ämnets syfte. I kursen behandlas fördjupade kunskaper i ämnet.
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Kalla och varma maträtter. Trender och traditioner.
- Måltiden. Näringsriktiga, välsmakande och estetiskt tilltalande maträtter.
- Specialkost, till exempel kost för diabetiker och kost för allergiker.
- Råvaror. Ursprung, kvalitet, näringsinnehåll och användningsområden. Hantering och förvaring av råvaror.
- Matlagning och matlagningsmetoder inom restaurang och storkök.
- Fackuttryck och logistik inom köksbranschen.
- Köksredskap, maskiner samt annan utrustning inom restaurang och storkök. Hygienisk och säker användning.
- Hygien och dagliga hygienrutiner, till exempel rengöring av lokaler samt utrustning.
- Egenkontroll, till exempel kontroll av temperatur i kyl och frys, rengöring samt arbetsrutiner.
- Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet.
- Lagar och andra bestämmelser som gäller inom området, till exempel livsmedelslagen och konsumentköplagen.
Betyget A | Betyget C | Betyget E |
---|---|---|
Eleven beskriver råvaror och matlagningsmetoder på ett utvecklat sätt. | Eleven beskriver råvaror och matlagningsmetoder på ett enkelt sätt. | Eleven medverkar i att beskriva råvaror och matlagningsmetoder. |
Eleven väljer på ett ändamålsenligt sätt råvaror, metoder och utrustning vid tillagning av maträtter. | Eleven väljer på ett delvis ändamålsenligt sätt råvaror, metoder och utrustning vid tillagning av maträtter. | Eleven medverkar i att välja råvaror, metoder och utrustning vid tillagning av maträtter. |
Eleven utför också med gott resultat arbetsmoment inom matlagning på ett hygieniskt och säkert sätt. | Eleven utför också med tillfredsställande resultat arbetsmoment inom matlagning på ett hygieniskt och säkert sätt. | Eleven medverkar också i att utföra arbetsmoment inom matlagning på ett hygieniskt och säkert sätt. |