Mat och butik 2 Kurskod: LISMAT52 Poäng: 100
Kursen mat och butik 2 omfattar punkterna 1–3 under rubriken Ämnets syfte. I kursen behandlas fördjupade kunskaper i ämnet.
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Arbetsrutiner och daglig verksamhet på olika avdelningar i butik.
- Trender, influenser och utveckling inom ett eller flera områden, till exempel delikatesser eller ost.
- Kvalitetskontroll av råvaror och livsmedel, till exempel utgående datum, skador och andra kvalitetsförsämringar.
- Livsmedelshygien och säker livsmedelshantering.
- Livsmedelshantering, till exempel tillredning, uppläggning och paketering.
- Material, metoder och utrustning som används vid livsmedelshantering i butik.
- Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, till exempel bestämmelser om livsmedel och egenkontroll.
Betyget A | Betyget C | Betyget E |
---|---|---|
Eleven beskriver på ett utvecklat sätt olika livsmedels kvalitet, näringsinnehåll och användningsområden. | Eleven beskriver på ett enkelt sätt olika livsmedels kvalitet, näringsinnehåll och användningsområden. | Eleven medverkar i att beskriva olika livsmedels kvalitet, näringsinnehåll och användningsområden. |
Eleven identifierar också med säkerhet olika livsmedel och väljer med säkerhet livsmedel utifrån näringsinnehåll samt betydelse för hälsan. | Eleven identifierar också med viss säkerhet olika livsmedel och väljer med viss säkerhet livsmedel utifrån näringsinnehåll samt betydelse för hälsan. | Eleven medverkar också i att identifiera olika livsmedel och i att välja livsmedel utifrån näringsinnehåll samt betydelse för hälsan. |
Eleven utför dessutom med gott resultat arbetsuppgifter med livsmedel i butik på ett hygieniskt och säkert sätt. | Eleven utför dessutom med tillfredsställande resultat arbetsuppgifter med livsmedel i butik på ett hygieniskt och säkert sätt. | Eleven medverkar dessutom i att utföra arbetsuppgifter med livsmedel i butik på ett hygieniskt och säkert sätt. |