Servering 1 Kurskod: SERSER01 Poäng: 100
Kursen servering 1 omfattar punkterna 1–8 under rubriken Ämnets syfte, med särskild betoning på punkterna 1–3 och 7. I kursen behandlas grundläggande färdigheter i ämnet.
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Metoder, material, redskap och annan utrustning som används vid servering.
- Uppdukningar i matsal.
- Arbetsorganisation och servering av mat och dryck i matsal.
- Bärtekniker i matsal.
- Olika typer av serveringssätt, till exempel fatservering och bufféservering.
- Matsedlars och dryckeslistors uppbyggnad.
- Ansvarsfull alkoholservering och alkoholpolitik.
- Kommunikation, både verbal och icke verbal, gästbemötande, service och försäljning.
- Kassaarbete och kassarutiner.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, till exempel i fråga om hygien, ergonomi och säkerhet samt ändamålsenlig klädsel.
Betyget A | Betyget C | Betyget E |
---|---|---|
Se Betyget C | Eleven planerar och organiserar efter samråd med handledare olika arbetsuppgifter i matsal. | Eleven planerar och organiserar i samråd med handledare olika arbetsuppgifter i matsal. |
Se Betyget C | I planeringen väljer eleven efter samråd med handledare metoder, material, redskap och annan utrustning som passar för uppgiften. | I planeringen väljer eleven i samråd med handledare metoder, material, redskap och annan utrustning som passar för uppgiften. |
Eleven presenterar och rekommenderar med säkerhet mat och dryck utifrån en given meny och dryckeslista samt utför med mycket gott handlag servering av mat och dryck i gästmatsal. | Eleven presenterar och rekommenderar med viss säkerhet mat och dryck utifrån en given meny och dryckeslista samt utför med gott handlag servering av mat och dryck i gästmatsal. | Eleven presenterar och rekommenderar med viss säkerhet mat och dryck utifrån en given meny och dryckeslista samt utför med visst handlag servering av mat och dryck i gästmatsal. |
Eleven arbetar med säkerhet utifrån de bestämmelser som gäller för ansvarsfull alkoholservering. | Se Betyget E | Eleven arbetar med viss säkerhet utifrån de bestämmelser som gäller för ansvarsfull alkoholservering. |
Se Betyget C | Dessutom bemöter eleven gästen och utför efter samråd med handledare arbetet på ett serviceinriktat sätt. | Dessutom bemöter eleven gästen och utför i samråd med handledare arbetet på ett serviceinriktat sätt. |
Se Betyget C | Eleven utför också kassaarbete efter samråd med handledare. | Eleven utför också kassaarbete i samråd med handledare. |
Se Betyget C | Se Betyget E | Eleven arbetar hygieniskt, ergonomiskt och på ett sätt som är säkert för eleven själv och andra utifrån lagar och andra bestämmelser. |
När arbetet är utfört utvärderar eleven sitt arbete och resultat med nyanserade omdömen samt ger förslag på hur arbetet kan förbättras. | När arbetet är utfört utvärderar eleven sitt arbete och resultat med nyanserade omdömen. | När arbetet är utfört utvärderar eleven sitt arbete och resultat med enkla omdömen. |
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med säkerhet den egna förmågan och situationens krav. | Se Betyget E | När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav. |